נמנע אסון המוני
מחדל: דליפה בצינור הגז בין מצרים לאשקלון אירעה בסוף השבוע כתוצאה מכך שוחררו לחלל האוויר כמויות גדולות של גז לא-רעיל כעת פועלים לתיקון הליקוי
דליפה בצינור הגז בין מצרים לחוף אשקלון אירעה ביום חמישי - כך הותר הבוקר לפרסום.
בעקבות האירוע, הוחלט לשחרר לחלל האוויר כמות גדולה של גז לא רעיל, אך נפיץ.
הדליפה אירעה עקב תקלה בצינור של חברת EMG המצרית, המספקת גז לישראל במסגרת הסכם בין המדינות על העברת המשאב הירוק בעשרים השנים הקרובות. הצינור יוצא ממצרים, עובר בים ומגיע למסוף בחוף אשקלון - שם עובר הצינור לבעלות חברת "נתיבי גז" הישראלית.
הגז דלף סמוך למסוף באשקלון, אך עדיין בתחום האחריות המצרית. על מנת לתקן את התקלה מתוך הצינור, שוחרר הגז לאוויר, ונוצר ענן בלתי נראה ונטול ריח באזור אשקלון. הגז אמנם אינו מסוכן, אך נפיץ, ובמקרה של נפילת רקטות באזור יכול היה להיווצר פיצוץ.
מחברת EMG נמסר כי "הגז יוזרם מחדש בימים הקרובים, אחרי תיקון התקלה. מדובר בשלב ההרצה וישראל עדיין לא משתמשת בגז. השימוש אמור להתחיל בסוף החודש, ולא צפוי עיכוב". משרד התשתיות עודכן בפרטי המקרה, ואנשיו עוקבים אחרי תיקון התקלה.
ל"מייל האדום" של מערכת "אשקלון ניוז" הגיע מכתב בסוף השבוע,מאחד הגולשים שזעק: דליפת גז חמורה בקצא"א לא היינו רחוקים מאסון המוני." דבריו לא פורסמו בשל צו איסור פרסום שהוטל על האירוע.
עוד נכתב ב"מייל האדום": "כאשר עמדו להעביר את החומרים המסוכנים מפי גלילות לחולות ראשל"צ- אשדוד התנגדו ראשי הערים ראשל"צ ואשדוד בצורה תקיפה ואז העבירו לקצא"א . מהצרי ראש עיריית אשקלון שתק והשתיק כל מחאה. קצא"א קנתה את מהצרי בגרושים בתרומה לאליצור אשקלון ומי יודע מה נעשה מאחורי הקלעים שהביא לשתיקה של מהצרי. איך מהצרי הסכים שיעבירו חומרים כאלה מסוכנים שעלולים להביא לאסון המוני כאשר אנו בטווח הקסאמים והגראדים. המסע של חברת קצא"א כאילו הבטיחות באתר היא מלאה זה שקר וכזב !! יש סכנה לאסון המוני וחייבים לצאת להפגנות נגד האתר הזה !!!!!"
מהצרי: "למזלנו האירוע הסתיים כפי שהסתיים"
תגובת העירייה לנושא דליפת הגז הקצא"א:" עיריית אשקלון עודכנה שבקצא"א מתבצעת איזושהי פעילות הקשורה בגז.
גורמי הביטחון בעירייה עקבו אחר הפעילות של המשטרה וכיבוי האש והיו בקשר איתם.
ראש העיר רוני מהצרי אומר: "למזלנו האירוע הסתיים כפי שהסתיים. מתחם המתקנים האסטרטגיים של מדינת ישראל הנמצא בדרום העיר אשקלון מאויים ע"י טילים הנורים מרצועת עזה. הואיל ובמתחם אמורה לקום תחנת גז טבעי, חשוב מאוד שהלקח מהאירוע הזה יילמד. עתה, יותר מתמיד יש לבחון את כל נושא אחסון הגז בקצא"א ואת ההיבטים הביטחוניים של ריכוז גז ודלקים בטווח הירי".
שימו לב: זו לא הפעם הראשונה
"אשקלון ניוז" מצא כי לפני כחודש, אירעה תקלה נוספת בצינור הגז, שיכלה גם היא להסתיים באסון גדול, בזמן שברגי צינור הגז היו משוחררים - והפקחים אישרו את תקינותו.
התקלה, שאירעה לפני כחודש בתחנת קליטת הגז הטבעי בעיר, גרמה לראשונה לדליפת גז על היבשה.
מדובר בתקלה בצינור שמוליך גז טבעי מאתר ההפקה של קבוצת ים-תטיס מול חופי אשקלון לתחנת הכוח הפרטית הסמוכה למתקן ההתפלה מדרום לעיר.
לפי ההערכות, הגז החל לדלוף לאחר שעובדי התחזוקה של מערכת הולכת הגז שכחו לבדוק את החיבורים באחד הצינורות בתחנה. בעקבות הדליפה נשמעה בתחנה שריקה חזקה, והעובדים במקום מיהרו להשבית את הזרמת הגז.
בעקבות האירוע החמור הוקמה ועדת בדיקה מטעם רשות הגז שבמשרד התשתיות, ובימים האחרונים גובשה ברשות טיוטת דו"ח חמור המצביעה, ככל הנראה, על רשלנותם לכאורה של עובדי חברת נתיבי גז הממשלתית (נתג"ז).
הגז הטבעי מקידוח ים תטיס מוזרם לישראל באמצעות צינור תת-ימי זה כארבע שנים. הגז מגיע תחילה לאשדוד, ומוזרם לתחנת הכוח דלק IPP, המספקת את צורכי החשמל של מתקן ההתפלה בדרום אשקלון. בשטח התחנה הוקמה בחודשים האחרונים תחנת קליטה חדשה, שהחליפה את התחנה הזמנית שפעלה במקום. הדליפה אירעה בסוף ינואר, אז בוצעה העברת ההזרמה בין שתי המערכות והגז החל מוזרם דרך הצנרת החדשה.
מקורות בענף האנרגיה מסרו כי אוגן (פלאנג") שנועד לחבר בין הצינורות היה משוחרר לחלוטין. לאחר בדיקה התברר כי הברגים אשר נועדו לחזקו כלל לא הותקנו.
המחדל נחשב לחמור מאוד, שכן הגז הטבעי הוא נפיץ ביותר, ובריכוזים מסוימים די בכיבוי מתג חשמל כדי לחולל פיצוץ עז באזור. עובדה זו גורמת דאגה רבה למקבלי ההחלטות, לאור המצב הרגיש באשקלון באחרונה, עקב כניסתה לטווח הטילים מרצועת עזה.
לפי החשד, אישרו מפקחי נתג"ז בכתב כי בדקו את המערכות ואת תקינותן באופן שוטף. "אסור שיקרה אירוע שכזה", אמר אתמול בכיר בענף התשתיות. "לנתג"ז יש מספיק אנשים בשטח כדי למנוע מקרים מעין אלה".
בנתג"ז פתחו בחקירה פנימית של האירוע, אולם משנודע הדבר לרשות הגז הוחלט על הקמת צוות בדיקה חיצוני לבירור יסודי של התקלה. בכירי נתג"ז, מלווים בחברת הייעוץ הגרמנית של החברה, הופיעו בפני הוועדה - אך המחדל הוסתר מדירקטוריון החברה. חברי מועצת המנהלים למדו על האירוע החמור רק בישיבתם האחרונה בתחילת השבוע (ראו מסגרת). יש לציין כי בעבר אירעו דליפות בצינור הגז התת-ימי - לא על פני הקרקע - ובמקרים אלה יודע הציבור בנוגע לדליפה.
מנכ"ל נתג"ז לשעבר, דן ורדי, מסר בתגובה: "אין מדובר במקרה חריג, אלא באירוע שנבע מהעברת הזרמת הגז ממערכת פועלת למערכת חדשה. טרם העברת המערכת לטיפול נתג"ז חתמו כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות קבלן ההקמה וחברות הייעוץ הזרות, על תקינותה. בחברה נערך דו"ח אירוע אשר הועבר לידי רשות הגז - וזו החליטה על עריכת תחקיר, עמו שיתפה נתג"ז פעולה באופן מלא. לשם מניעת הישנות מקרים דומים בעתיד הוחלט על שינוי נהלים פנימיים, ומעתה ייבדק כל מתקן המועבר לידי החברה בידי עובדיה - גם אם אושר קודם כתקין בידי גורמים חיצוניים".
רוצים לקבל את החדשות הכי חמות לפני כולם? הצטרפו עכשיו לערוץ הטלגרם של אשקלון ניוז וקבלו את כל העדכונים ראשונים!
תגובות