נרתמים לתורמים
עמותת "מתן בסתר" המחלקת מידי שבוע 560 סלי מצרכים למשפחות נזקקות מאשקלון, מתקשה לעמוד בעומס הפונים. חלפון:"חייבים להגדיל את מאגר התורמים"
עמותת "מתן בסתר" המחלקת מידי שבוע 560 סלי מצרכים למשפחות נזקקות מאשקלון, מתקשה לעמוד בעומס הפונים - 90 משפחות מצויות כיום ברשימת ההמתנה של העמותה, ומשבוע לשבוע הרשימה רק מתארכת - מייסד העמותה, ניסים כלפון: "ככל שנגדיל את מאגר התורמים שלנו, כך נוכל לסייע ליותר משפחות במצוקה"
עמותת "מתן בסתר" הוקמה לפני כ-17 שנה במטרה לסייע למשפחות במצוקה המתקשות ברכישת מוצרי מזון בסיסיים. בכל יום חמישי לאחר חצות, נפגשים כ-64 ממתנדבי העמותה ומכינים כ-560 סלי מזון עבור משפחות הרשומות במאגר הזכאים של העמותה. עלות כל סל שכזה מסתכמת ב-50 שקלים, והיא כוללת מנות בשר, ירקות, פירות, חלה, ונרות לשבת.
עם השלמת מלאכת האריזה, יוצאים המתנדבים למשימת החלוקה ברחבי העיר. על-פי הנוהל, כשכל צוות מגיע ליעדו הוא נוקש שתי נקישות על דלת הכניסה, מניח את סל המזון על הארץ ומיד נעלם לכתובת הבאה.
אחת הבעיות הקשות ביותר מולה צריכים חברי העמותה להתמודד, היא המצוקה הכלכלית. היות שמדובר בגוף התנדבותי ללא הכנסות, תלויים חברי העמותה בכספי תרומות המאפשרים את רכישת מוצרי המזון. בשל כך, לא אחת מוצא עצמו מייסד העמותה, ניסים כלפון, חסר אונים מול עשרות המשפחות שמבקשות להצטרף גם הן למעגל הזכאים.
"נכון להיום אנו מכלכלים כ-560 משפחות בעלות של כ-20 אלף שקלים בשבוע. לצערי, ככל שעובר הזמן גוברות הפניות של משפחות שמבקשות את עזרתנו. רק היום מונה מאגר הממתינים שלנו כ-90 משפחות. בנוסף לכספי התרומות, אנו מקבלים אמנם תמיכה שנתית מעיריית אשקלון בגובה 50 אלף שקלים, אולם מי שיעשה את החשבון יגלה כי מדובר בתקציב לחודש אחד של פעילות. אין ספק שאנו חייבים להגדיל את מאגר התורמים שלנו", מסכם כלפון.
כך זה התחיל
כמה פעמים בחיים יצא לכם להיכנס למכולת השכונתית ולראות את בעל המכולת שלכם סר וזועף, כיוון שיש מספר משפחות שלא משלמות לו את החוב המגיע לו? במרבית הזמן אנו מקשיבים בנימוס, אומרים לו שזה באמת נורא ומאחלים לו יום טוב, וזה במקרה הטוב.
גם לניסים כלפון וחבריו זה קורה ובמקום להגיב אוטומטית כמו שרובינו היינו עושים, הם החליטו לברר מהיכן זה נובע. תוך כדי שיחה עם אותו בעל מכולת, הוסבר שיש מספר משפחות הנתונות במצוקה אמיתית. הם החליטו לאסוף כסף ולתת לבעל המכולת, כדי לכסות חלק מהחובות של אותן משפחות, אשר לא ידעו כלל מה קורה.
לאט-לאט הרגישו אותן משפחות שבעל המכולת מאפשר להן לקנות ולא מערים עליהן קשיים. המשפחות הללו החליטו לברר מה קורה והתברר להם שיש איזושהי קבוצה של אנשים שמשלמת להם את החובות. לאחר זמן מה, התברר לניסים וחבריו שהם פערו למעשה בור ללא תחתית כי המשפחות המשיכו לקנות, אך לא עשו מאמץ לקנות את מה שבאמת היו צריכים, אלא קנו גם מוצרים יקרים ולא בהכרח חיוניים.
בשלב זה החליטה הקבוצה להפסיק את הסוג הזה של הסיוע, אך דאגו לקבל את השמות של המשפחות הללו ומספרי הטלפונים שלהן. הקבוצה יצרה קשר עם המשפחות והציעה להן לקבל במקום כסף מצרכי מזון ומוצרי יסוד כל ימי חמישי בלילה, כדי שלא יתביישו מהסובבים אותם. חלק גדול מהמשפחות הסכימו לקבל חבילות וחלקן לא ניאותו לכך. זאת הייתה ראשית דרכה של עמותת "מתן בסתר".
ניסים חלפון. "90 משפחות מצויות כיום ברשימת ההמתנה".
ניסים כלפון וחבריו יצאו לדרך כשלנגד עיניהם עומדות 12 משפחות שהם לקחו על עצמם לסייע להן, משפחות שלא הכירו. השלב הבא היה ליצור קשר עם בעלי אולמות אירועים באשקלון, במטרה לקבל מהם מזון מבושל שנותר לאחר האירוע והללו נענו בשמחה.
"בעלי האולמות הכינו מנות ארוזות עבורן והקבוצה החלה לשווק אותן בימי חמישי בשעה שתיים בלילה. מרגע זה ואילך, השמועה על כך עשתה לה כנפיים ומשפחות נוספות שמעו על כך, גם שירותי הרווחה בעיר שמעו על העמותה והחל להפנות אליהם משפחות נזקקות.
השנה הראשונה לפעילות העמותה הסתיימה עם 60 משפחות שקיבלו סיוע מהעמותה והמספר הזה גדל וגדל עם השנים, עד אשר בשנתיים האחרונות חל גידול משמעותי במספר המשפחות הללו בעקבות המצב הכלכלי והאבטלה הגואה. כיום עמותת "מתן בסתר" היא עמותה מקומית שפועלת כבר 17 שנים בעיר. העמותה מסייעת לכ-560 משפחות נזקקות ועדיין רשימת הממתינים לקבלת סיוע הולכת ומתארכת.
ניסים, מיהן בעצם המשפחות הנזקקות לסיוע?
"מדובר בעיקר במשפחות חד-הוריות שהאם אינה עובדת והקצבה שהן מקבלות מהביטוח הלאומי לא מספיקה להם. יש אוכלוסייה של קשישים, משפחות ברוכות ילדים ומשפחות של עולים חדשים - אתיופים ורוסים, אשר אינן מצליחות ללמוד לכלכל את עצמן באופן יעיל.
לעיתים, במשפחות הללו כולם עובדים, אך הכסף עדיין לא מספיק. אוכלוסייה נוספת היא אוכלוסייה שהבעל נרקומן וכל כספו מופנה לרכישת סמים ומשפחתו נותרת רעבה ללחם".
ספר לנו על פעילות העמותה שלכם.
"סניף העמותה ממקום ברחוב "רזיאל", קרוב למתנ"ס "כצלנסון" בעיר. מי שנוסע ברחוב זה יכול להבחין בשלט הגדול של העמותה המתנוסס בכניסה למבנה. ליד הבניין בתוך מקלט, מתבצעת הכנת חבילות המצרכים לחלוקה וכל יום חמישי בערב משתרכות להן שורות ארוכות של קופסאות קרטון מלאות במצרכים וממתינות לחלוקתן. משם יוצאות גם המנות המוכנות, הכוללות מוצרי צריכה בסיסיים לבתי הנזקקים. מי שדואג להכנת החבילות ושליחתן הם מתנדבי העמותה.
"המתנדבים של עמותת "מתן בסתר" מגיעים מכל גווני הקשת החברתית לדוגמא, אנשי מר"צ או חרדים דתיים וכן תלמידים מבתי הספר, המתנדבים במסגרת מחוייבות אישית ובסך הכל, מגוון אוכלוסיית המתנדבים בנוי מבני גילאים שונים, החל מגיל 9 ועד 70. חלק מהמתנדבים הם אנשי חלוקה של העמותה. הם עושים זאת ברכבם הפרטי ועל חשבונם ולרוב יוצאים שניים או שלושה בכל אחד מהרכבים.
לכל איש חלוקה כזה יש מספר סידורי (למען הסדר הטוב), אזור שבו הם עובדים ורשימה של משפחות הכוללות את מספר הנפשות באותה משפחה. כל מחלק מפזר לבתי משפחות בין 10-15 מנות שאותן העמיס ברכבו ולוקח לו בין 15-30 דקות לסיים את החלוקה.
"ברשות "מתן בסתר" יש מבנה נוסף המשמש לאחסון ירקות באזור התעשייה הצפוני. הירקות מגיעים לאותו מבנה ושם הם ממויינים. הירקות הטובים נארזים ומה שלא ראוי, נזרק לפח. אנשי הארגון אוספים חבילות של ירקות, עוברים משם לסניף ברחוב "רזיאל" בכדי לאסוף את המנות המוכנות ומשם, נוסעים לחלק את המצרכים למשפחות".
מה לוח הזמנים של העמותה? מי עושה מה ומתי?
"העמותה מופעלת למעשה כל השבוע על ידי מספר אנשים מצומצם מבין המתנדבים, כדי לאסוף מוצרים לקראת סוף השבוע. יש אדם שאחראי על אפסון המוצרים בסניף. מידי פעם מגיעות משאיות שפורקות את אותם מוצרים במחסן. יש מי שקונה חלק מהמוצרים, יש שאוספים אותם ממקומות שונים, מביאים אותם לאחסון וזו עבודה שנעשית לאורך כל השבוע. ביום חמישי בערב מגיעים כל המתנדבים ומצטרפים לאותם אלו שעבדו כל השבוע. הם יארזו את המוצרים ויפזרו אותם ל-560 קופסאות קרטון שונות, כאשר כל קופסא כזאת נקראת סל מצרכים".
מהיכן מגיע הכסף?
בתחילה, העמותה הסתמכה על תרומותיה של קבוצה קטנה של אנשים שהחלה לתרום באופן אנונימי, זאת בזמן שעדיין היו תחת חסות העמותה מעט מאוד משפחות נזקקות. במשך הזמן, ככל שהתברר שיש יותר משפחות כאלו וצרכי העמותה הלכו וגדלו, החלו להגיע אנשים נוספים שביקשו להבין במה מדובר. הם תרמו פה ושם סכומים קטנים של 30 או 100 שקלים וחלק מהם אף חתומים על הוראת קבע באופן קבוע - אחת לחודש. האנשים שתורמים לעמותה, אף שומרים על קשר עמה כדי לוודא שפעילותה היא עניין קבוע ולא חד-פעמי. בין היתר, יש גם אנשים פרטיים שתורמים פה ושם סכומים קטנים.
באלו מצבים או מקרים נתקלת, אשר זכורים לך במיוחד?
"תמיד היו לנו משפחות מיוחדות עם קשיים מיוחדים, לדוגמא משפחות שהגענו אליהם בעקבות מצבי מצוקה קיצוניים, שחסר בבית מכשיר אינהלציה שדאגנו להביא להם או עריסות של תינוקות.
זכור לי שהגענו לבית של משפחה מסויימת והאם פתחה לנו את המקרר כדי להראות לנו מה יש לה שם. עוד היא פותחת את המקרר וכבר שמנו לב שהמקרר חלוד כולו. לאחר-מכן, היא לקחה אותנו לחדרים והמיטות הן לא מיטות, אלא סתם חתיכת מזרן שהונחו על הרצפה והתריסים והחלונות שם שבורים והאישה לא עובדת, מאחר ויש להם שני ילדים חולים כרוניים מתוך חמישה ילדים בגילאי 11 ומטה, היא נאלצת לטפל בהם לאורך כל שעות היום והלילה. הדבר היחיד שהיה בבית הוא טלוויזיה שהיא גם אמצעי הבילוי היחידי שיש למשפחה הזאת.
"היה מזעזע לראות את הבית הזה. זה אפילו לא נראה כבית. חלק גדול מתקציב המשפחה הלך למימון תרופות והיתר לרכישת מזון, חשמל, מים וכדומה. כך שאף אחד לא נתן דעתו לטיפול בבית. למשפחה זו גייסנו כל מיני תורמים שנתנו שמיכות, מצעים, צבענו להם את הבית ודברים נוספים, שהם מעבר לפעילות הרגילה שלנו. לאחר חצי שנה בערך, שמנו לב שהמצב בבית הזה החל שוב להידרדר, כתוצאה ממצבה הגרוע של הדירה שבה חיו. לפני מספר שנים הייתי חבר בוועדה הציבורית מטעם משרד השיכון, אשר תפקידה היה לאשר דיור ציבורי לאוכלוסייה נזקקת וזה עזר לי ללחוץ על הגורמים המתאימים, כדי לעזור להם להגיע לדיור הולם יותר".
האם אתה מכיר משפחות שסייעת להן בעבר וכיום הן נחלצו מהמצב הכלכלי הקשה בו היו נתונות?
"בוודאי, זה קורה מידי פעם. לדוגמא, בחג חנוכה האחרון קיבלתי טלפון ממישהו שאמר שהם הצליחו לאזן את המצב שלהם בבנק והוא אמר שישמח שהמנה שלהם תועבר למשפחה אחרת שיותר זקוקה לזה מהם, אך מאידך, יש אנשים קבועים המקבלים מאיתנו סיוע כבר 17 שנים ברציפות".
נשמח אם תמצאו לנכון להצטרף למעגל התורמים שלנו
באמצעות ת.ד. 5163 אשקלון.
או בהפקדה לבנק איגוד סניף 192 מספר חשבון 21583/96.
או בחתימה על הוראת קבע: 08-6845935 052-4011167.
תגובות