מצעד החיים (הטובים)
קבוצת "הכוח להשפיע - תושבים עושים שינוי" מיסודה של עמותת ידיד באשקלון, מתכוונת לעתור לבג"צ בעקבות העלאת המחירים ל"מסע החיים" בפולין
העלות של הנסיעה לפולין מתייקרת - וארגון ההורים הארצי קורא לראשונה בכל הארץ להחרים את המסע.
בימים אלה יוצאות המשלחות הראשונות למזרח אירופה, לאחר מכן ייצאו משלחות בחודש אוקטובר.
מדי שנה מאז 1988 יוצאים אלפי תלמידי כיתות י"א בחסות משרד החינוך ל"מסע לפולין", שם הם מבקרים במחנות ההשמדה ובגטאות בהם השמידו הנאצים את שישה מיליון היהודים.
בשל ההתייקרות, השנה ייצאו 6,500 תלמידים בלבד למסע, לעומת 7,500 במחזור הקודם - בגלל העלאת המחירים.
בימים האחרונים העביר ארגון ההורים הארצי מכתבים להורים ברחבי הארץ תחת הכותרת - "מסע מצמרר לעשירים בלבד".
במכתב קורא ארגון ההורים הארצי להחרים את מסע המשלחות לפולין. "הארגון רואה חשיבות עליונה בקיום המסעות וחיבור הילדים להיסטוריה של עם ישראל, אך לא ייתן שמסעות אלו יהיו לעשירים בלבד".
ארגון ההורים דורש ממשרד החינוך לקבוע קריטריונים לנסיעת תלמידים ללא קשר למצבם הכלכלי, כחלק מיישום המלצות "ועדת לנגרמן" משנת 1991 שעסקה בנושא.
הוועדה המליצה אז לבטל את תשלומי ההורים ולהטיל את נטל המימון על כלל האוכלוסייה ולא לחייב בה את הורי התלמידים בלבד.
"1,500 דולר, עלות המסע לפולין, זו משכורת חודשית של משפחה בישראל" אמר יו"ר ארגון ההורים הארצי, איציק מיימון.
לדבריו, "יש בתי ספר שלמים שתלמידים רבים בהם רוצים לצאת למסע לפולין והם אינם יכולים לממן את זה. אין ברירה, החלטנו ללכת על צעד קיצוני. המסע לפולין מאבד את כל הערכיות שלו ברגע שתלמיד בלי אמצעים נשאר בבית. העזרה בסבסוד של משרד החינוך, כ-500 שקל מתוך 7,000 היא בגדר "לעג לרש"".
כעת נשקלת עתירה לבג"צ נגד משרד החינוך, ח"כים, הורים ותלמידים החליטו להקים ועדה שתבחן אופציות אחרות לנסיעת המשלחות.
בישיבה שהתקיימה כחלק מהמאבק להפחית את מחירי נסיעות המשלחות לפולין, אשר הועלו לפני כחודשיים ע"י משרד החינוך ל-1,700 דולר.
שוקלים לעתור לבג"צ. "הכוח להשפיע - תושבים עושים שינוי".
בפגישה בה השתתפו מעל ל-70 תלמידים מבתי ספר תיכוניים באשקלון וחניכי תנועת "הצופים". הובע זעם רב כנגד התנהלותו של משרד החינוך ורוב הדוברים טענו כי הסיוע של משרד החינוך לתלמידים נמוך מידי וכי על המשרד לקבל אחריות ולממן באופן מלא את הנסיעות גם אם מדובר בשינוי המודל הקיים.
מיטל סיני, בת 17, תלמידת כיתה יא" בביה"ס התיכון מקיף א" באשקלון, הקריאה מכתב ששלחה אל שרת החינוך: "יותר ויותר תלמידים נאלצים לוותר על המסע. אין לכך הצדקה", טוענת סיני במכתבה.
"אנחנו, הנוער שאומרים עליו שהוא רדוד ופאסיבי,רוצה לראות היכן הדברים קרו ולהזדהות עם ההרגשה. רק ככה נוכל להנהיג את הדור ולהנחיל את הזיכרון. ובתמורה אנחנו נתקלים בבירוקרטיה ובפרוצדורות מיותרות".
המשתתפים בדיון הביעו מורת רוח רבה מהעובדה כי התשלום עבור הנסיעה מגיע לכדי משכורת חודשית וכי מעטות המשפחות בישראל שיכולות לעמוד בהוצאה כגון זו.
"לא יעלה על הדעת כי בני זוג המשתכרים כ- 8,000 ש"ח לחודש יצטרכו לשלם שלושה רבעים מסכום זה עבור נסיעת בנם או ביתם לפולין שלא לדבר על משפחות שיש להם יותר מילד אחד בחטיבה העליונה,, אמר בדיון רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד".
"אנו שוקלים עתירה לבג"צ נגד משרד החינוך באם לא יופחת המחיר", אמר מלמד.
רונית נשיא, חברת קבוצת "הכוח להשפיע תושבים עושים שינוי" מאשקלון, מורה בבי"ס תיכון בעיר במקצועה ואם לתלמיד, הצטרפה לקריאה להחרים את ההשתתפות במשלחות: "כעת נראה שמטרת המסע היא לפרנס מנגנון בירוקראטי מנופח ולא להנציח את זיכרון השואה".
תגובות