Logo
עכשיו גם בחנויות האפליקציות
  • Google Play
  • AppStore
יום ראשון ה-11.05.25 י"ג אייר ה'תשפ"ה
תמונה של כתבה

היונים באים

ארבעה פסלי יונים הוצבו ליד היכל הספורט באשקלון. בתכנון: 15 פסלי יונים שיוצבו בכל רחבי העיר שהיתה ידועה בעבר כעיר היונים

הועדה לשיפור פני העיר אישרה הצבתן של 15 פסלי יונים בכיכרות ואתרים מרכזיים ברחבי העיר, כשהמטרה היא הצבת עשרות פסלי יונים ברחבי העיר, וזאת לאור העובדה כי בעבר אשקלון היתה ידוע כעיר היונים וההיסטוריה שלה קשורה ביונים.

הרעיון להציב באשקלון פסלי יונים נולד בסוף שנת 1998 מייד לאחר הסכם אוסלו, בארץ הייתה אווירה אופטימיות, דיברו על מזרח תיכון חדש של שלום ושיתופי פעולה. תוך כדי פיתוח הרעיון עם אגודת אומני אשקלון לביצוע בשיתוף העירייה- אוסלו נגוז, וגם פרוייקט היונים של אשקלון נגנז. עבר זמן, בינתיים עשו פינגוונים בתל אביב, דגים באילת, אריות בירושלים, פרות בניו-יורק ועוד. בסוף שנת 2005 הוחלט לחדש את המהלך ולהשיב את היונים לאשקלון.

למה יונים? ולמה באשקלון? היונה מראשית הבריאה היא סמל לטוהר,יופי ושלום. מאז שנח שלח את היונה לבדוק "הכלו המים", ולאורך ההיסטוריה כולה ישנה התייחסות של חסד ותום ליונים. היונה מוזכרת במקורותנו ואף בתלמוד נקשר שמה בהקשר של אשקלון.
אשקלון הקדומה היתה עיר יונים. פילון אלכסנדרוני, פילוסוף יהודי, בן למשפחה מיוחסת מאלכסנדריה, שחי בתחילת המאה הראשונה לספירה, סיפר רשמים ממסעו באזור: "ישנה עיר השוכנת לחוף סוריה ושמה אשקלון, בביקורי שם בהיותי בדרכי אל מקדש אבותינו להקריב קורבנות ולהתפלל, ראיתי מספר גדול של יונים בפרשת דרכים ובכל בית. ובשאלי, לסיבת הדבר נאמר לי כי לא הותר לצודן בהיותן מזון אסור על התושבים מזמנים עברו. בדרך זו היצור בוית משום בטחונו, עד שאין הוא רק שוכן בצל קורתם, דרך קבע אלה, אף סמוך על שולחנם ונהנה מהחסינות המוענקת לו". כמו כן, ישנן עדויות מתועדות לגידול מסודר של יונים באשקלון ובסביבתה מתקופות שונות.

פסלי יונים באשקלון: פרוייקט היונים המחודש החל לפני כשנתיים בתחרות, מתוך 32 דגמים שהוגשו לוועדה לשיפור פני העיר, נבחרו שלושה דגמים בשלושה מצבים: דגם בתעופה, דגם בתנוחה סטטית ודגם במצב ביניים. מהדגמים נבנה מודל ותבנית ו-15 יונים נוצקו מחומר עמיד ומחוזק. דגמי היונים הם בצבע לבן נייטרלי, אומנים אמורים ללביש אותן במגוון טכניקות קרמיקה, פסיפס, ציור וכו". במגוון אמירות: שלום, שכנות, סביבה, וכו" וכן במגוון מיצבים: מיקום ואתר כיד הדמיון, במרחב העיר אשקלון.

תהליך העבודה שקדם להצבת היונים, כלל עיצוב דגמים מוקטנים של פסל היונה ע"י אומנים מאשקלון, הדגמים הובאו לאישור הוועדה, לפני הגדלת העיצוב לביצוע הפסל במודל בגודל מלא של פסל היונה במעופה. הפרוייקט בשיתוף אגודת אומני אשקלון ואגף איכות הסביבה בעיריית אשקלון.

לאחר שנבחרו הדגמים יצאו האומנים לעבודה. 4 מתוכם בוצעו בגודל מלא והוצבו בצומת רמזור מספר 7, הרחובות שד" בן גוריון ושד" רבין, ליד היכל הספורט. הפסלים שהוצבו הינם של האומנית חנה רביב יו"ר אגודת אומני אשקלון אשר יצרה פסל יונה המורכב ממוזאיקה ומטבעות מתכת המודבקים אל הדגם עם מלט. יעקב יגודייב אשר יצירותיו מעטרות את ארונות הסעף באשקלון, צייר על פסל היונה פרחים בצבעי פסטל ולאחר מכן הפסל צופה בלאקה שקופה ובסילר לאיטום. האומן ולרי זילברמן ביצע הדבקת דגלים מבד על פסל היונה, להביע באמצעותה את האוניברסליות של הרצון בשלום. סבטלנה יוסופובה יצרה על פסל אשר משלב דמויות של אנשים העוסקים בספורט ופנאי, אלמנטים של תעשייה ואיכות סביבה, כל אותם הדברים המאפיינים את העיר אשקלון.

רוצים לקבל את החדשות הכי חמות לפני כולם? הצטרפו עכשיו לערוץ הטלגרם של אשקלון ניוז וקבלו את כל העדכונים ראשונים!

תגובות


עוד כותרות