דלג לתוכן הראשי

פרשת השבוע: מטות

מידי סוף שבוע נביא בפניכם מאמרים ודברי תורה מקוריים על פרשות השבוע. פרשת השבוע : מטות

מערכת האתר2 דקות קריאה
פרשת השבוע: מטות

לא-ימוש ספר התורה הזה מפיך, והגית בו יומם ולילה, למען תשמר לע שות, ככל-הכתוב בו: כי-אז תצליח את-דרכך, ואז תשכיל.

פרשת "מטות" פותחת בדיני נדר ושבועה , שנאמרו על ידי משה "אל ראשי המטות לבני ישראל".

נשאלת השאלה : מדוע מציינת התורה ,שפרשה זו נאמרה "אל ראשי המטות" הרי כל המצוות נאמרו תחילה לראשי העם , קודם שהובאו לפני שאר בני ישראל?

הסביר זאת הגאון רבי משה סופר (בעל חת"ם סופר) בטעם הבא: מנהגו של עולם הוא , ש"ראשי המטות" המנהיגים והעסקנים למיניהם" נודרים ומבטיחים להמוני העם הבטחות שונות , ופעמים אף נשבעים על קיום דבריהם, ובסופו של דבר אינם מקיימים כל מה שהבטיחו , וגם עושים דברים המנוגדים למוצא פיהם. מציאות עגומה היא ,

שדווקא מנהיגי הציבור שחייבים לשמש מופת ודוגמה להמוני העם במעשיהם ובמידותיהם מועדים לשנות מדיבריהם בלא ניד עפעף ולבטל במחי יד הבטחות שניתנו בנדר ובשבועה לבני העם , לכן קוראת כאן התורה במיוחד אל כל אחד מ"ראשי המטות": לא יחל דברו (=אל יחלל המנהיג את דברו לבני העם) ככל היוצא מפיו יעשה" איש כי-ידר נדר לה'... לא יחל, דברו

מעיר כאן הצדיק רבי יהודה ליב מגור, בעל "שפת אמת": פרשת "לא יחל דברו" נסמכה לפרשת תמידים ומוספים , כי התפילות נקבעו לכפרת עוונות במקום קרבן , שנאמר "ונשלמה פרים שפתינו" (נפרע חובותנו לה' ברחשי תפילה , במקום קרבנות פרים) וגם על התורה אמרו חז"ל "זאת התורה לעולה למנחה ולחטאת ולאשם"- כל העוסק בתורה כאילו הקריב עולה , מנחה, חטאת ואשם. הוא שנאמר: "הקול קול יעקב" קול התורה וקול התפילה.

ועוד אומר כאן בעל "שפת אמת" : פרשת "מטות" נקראת תמיד בימי "בין המצרים (בין י"ז בתמוז לתשעה באב), שעל ידי "הקול קול יעקב" יכולים לצאת מן המצר (=הלחץ והמצוקה), ככתוב : "מן המצר קראתי יה" לכן יפים במיוחד ימי "בין המצרים" להתחזק בהם בתורה ובתפילה.

והייתם נקים מה' ומישראל שנינו בתלמוד הירושלמי : אמר רבי שמואל בר נחמני , אמר רבי יונתן , בתורה ובנביאים כתובים מצינו , שאדם צריך לצאת ידי הבריות (=למלא חובתו ,כלפי הזולת), כדרך שהוא צריך לצאת ידי מקום =ה'.

בתורה מניין? דכתיב : והייתם נקים מה' ומישראל בנביאים מניין דכתיב:

" אל אלוקים ...ה' הוא יודע וישראל הוא ידע..." בכתובים מניין? שנאמר: "ומצא חן ושכל טוב בעיני ה' ואדם" על מאמר תלמודי זה העיר רבי ישראל ליפקים מסלנט: חז"ל מדגישים כאן , שכל אחד מאיתנו צריך לצאת ידי הבריות "כדרך שהוא צריך לצאת ידי מקום".

בכך הם באים ללמדנו, שאין אדם רשאי לצאת ידי הבריות בדרכים פסולות של שקר וחנופה-שרבים לוקים בהם- אלא רק כדרך של הקדוש ברוך הוא, שאין לפניו משוא פנים ועיוות דין , ואי אפשר להחניף ולשקר לו בשום פנים ואופן.

כאלה צריכים להיות היחסים הנרקמים בין אדם לחבירו, ורק אז יוצא אדם ידי חובתו כלפי אלוקים ואדם גם יחד

נכתב על ידי

לפרופיל

עוד כתבות

לדף הבית