Logo
עכשיו גם בחנויות האפליקציות
  • Google Play
  • AppStore
יום רביעי ה-07.05.25 ט' אייר ה'תשפ"ה
המצוק באשקלון. במצוקה מתמשכת.

מצוק במצוקה

המצוק באשקלון ממשיך לקרוס בשבוע החולף התמוטט חלק מכביש הגישה אליו נציגי הירוקים מודאגים בעירייה מבטיחים ללמוד מהניסיון

באדיבות העיתון "העיר-כאן דרום"

אם זה לא היה עצוב, זה יכול היה להיות יום מאושר. מאות נהרו לצפות במצוק באשקלון, אבל מאות הצופים הגיעו לראותו קורס, חלק אחרי חלק, אל ההתמוטטות הבלתי נמנעת. נציגי הירוקים והחברה להגנת הטבע מתריעים, בעירייה מבטיחים ללמוד מהניסיון ורק מבטי תושבי העיר אומרים הכל

אשקלון מנסה למתג את עצמה כעיר תיירות, אבל לאטרקציה הזו היא לא ציפתה. בסוף השבוע האחרון קרס חלק נוסף מהמצוק בחוף. בעקבות הקריסה, כיכר התנועה הוצפה, במקום נפער בור ענק ורק בנס לא התרחש אסון. לאחר הקריסה, נהרו למקום מאות תושבים כדי לצפות בפלא, אבל לא בטוח שלילד הזה פיללו.

את השבת הנעימה עד כדי כאב, בניגוד למצבו של הצוק, ניצלו תושבי אשקלון לצפייה במצוק הקורס.

לקראת שעות הצהריים המוקדמות הגיעו למקום עשרות אנשים, ברגל, ברכבים. כולם נעמדו, והביטו ארוכות במצוק, איש לא האמין למראה עיניו. אבל המבט בעיניים אמר את הכל, במיוחד מבטו של ילד בן שבע שהגיע עם משפחתו.

לא רק הילד היה המום. למקום, הגיעה גם קבוצה של שוטרי מג"ב, שהחנו את הרכב לא הרחק מהשלט "סכנה", שהציבה העירייה כמה דקות לפני כן. הם עמדו שם בלי מילים, אבל המבט המאוכזב שלהם היה רועם.

כמה שניות לאחר מכן חלף רוכב אופנוע, בחליפה שחורה וקסדה שחורה עם סמל של אש, הוא דהר לעבר כיוון המצוק, אישה נופפה לו ביד והזהירה אותו. האופנוען נעצר ואמר לה שראה את הקריסה מלמטה. "זה פשוט אסון, אם לא הייתי רואה, יכול מאוד להיות שהייתי עכשיו פשוט נופל לבור הענק הזה".

"הנפילה הבאה ממש בדרך"
מי שנותר במקום יותר זמן, הלך וחזר ומלמל לעצמו ובקול רם את צמד המילים "אמרתי להם", "וידעתי, ידעתי" היה יורם שפר נציג הירוקים וחבר הוועדה לאיכות הסביבה של עיריית אשקלון, שעוד לפני שהחלו העבודות על הטיילת החדשה, אמר ויותר מפעם אחת ובכל הזדמנות שמוטב שלא להתחיל בעבודות שכן קודם יש למצוא פתרון.

"טענתי שמצב המצוק הוא קריטי ומהגרועים שיש היום בארץ. הבהרתי, שעם כל הכבוד לפתרון השרוולים, מדובר בפיילוט ותו לא שעדיין לא הוכיח את עצמו ולא עמד במבחן המציאות.

"לא רק זאת, טענתי שבשל כך אסור שיבנו את הטיילת כי ההגנה על המצוק היא לא הגנה. לא שמעו לי, ועכשיו הרמתי ידיים. שיעשו כל מה שהם חושבים כדי להציל את הקטסטרופה הזו", אומר שפר ומסביר, "כמעט ואין בסיס למצוק. אני לא רוצה להמשיך ולנבא שחורות אבל כנראה שהנפילה הבאה ממש בדרך. צריך להבין שבמצב הנוכחי הכביש כמעט ועומד תלוי, אם ייפול עוד גוש אין מה שיגן, פשוטו כמשמעו. כרגע גם המצב כזה גרוע שדרושה השקעה של מיליונים. אני לא יודע מה כדאי שיעשו קודם, ימלאו מים, ימלאו חול, יעשו שובר גלים. מה שהכי כואב לי שלא שמעו לי ועשו טיילת יפה והכל אחיזת עיניים. זה אולי יפה לשנת בחירות, אבל אני לא יודע מה יקרה יותר מהר הבחירות או קריסה נוספת של המצוק", אומר שפר בכאב.

"מישהו עוד יישב בבית הסוהר"
גם איציק ספוקויני נציג הירוקים, אומר שהכתובת הייתה על הקיר. "בכל הזדמנות, בכל דיון, בכל ועדה שהשתתפתי בה, התרעתי על התמוטטות נוספות. השקיעו שם המון כסף על שרוולים, אבל איש לא חשב על פתרון ארוך טווח.

כולם היו במרדף אחרי חזות העיר, בנו מרינה, בנו טיילת, אבל עכשיו כשהכל מתמוטט להם מול העיניים, מי יישא בהוצאות? שוב משלם המסים? אני חושב שעל מחדל כזה ראש העירייה צריך לפתוח את הארנק הפרטי שלו ולשלם. זו פשוט שערורייה", הוא אומר.

לדבריו, הוא התריע על הסכנה, עוד כשהניחו את האבן הראשונה בפרויקט בניית המרינה לאורך החוף. "הכל התחיל עם בניית המרינה. אז העירייה התחייבה להחזיר חול, אבל לצערנו היא לא עמדה בתנאים. כנראה כי גנבי החול שזיהו מכרה זהב לעשיית הון בקלות השתלטו על המקום. התרענו שהמצוק נאכל", מסביר ספוקויני, "אני זוכר שבכל שנה באותו היום ובאותו התאריך הייתי מצטלם על המצוק ואומר להם, תזכרו וגם יש תיעוד, בשנה הבאה לא אוכל לעמוד על הקטע הזה כי הוא יקרוס ולצערי לא טעיתי".

ספוקויני גם נזכר כיצד ביטלו את דבריו ביחס למלון הולידי אין. "אמרתי להם, שיבוא יום והמלון יתמוטט. כולם צחקו עליי, אבל היום שיילכו לראות בעצמם מה המרחק. נראה אם גם עכשיו הם יחייכו. גם הפעם אני לא מגזים, אם לא יעשו מעשה ויצילו את המצוק ולפחות יעצרו את ההתמוטטות, נגיע למצב שכל ההשקעה בטיילת הזו תרד לטמיון", הוא אומר בפסקנות ומסכם, "עוד יקרה אסון ומישהו עוד יישב בגלל הרשלנות הזו בבית סוהר. שלא יגידו, לא ידענו".

"ההרס בחופים הולך ומחריף"
אבי דבוש חבר ועדת איכות הסביבה באשקלון, מודאג גם הוא מהמצב. לדבריו, הקריסה הזו מבשרת על הבאות. "צריך להבין, שכאשר אנחנו מפרים איזון במערכת האקולוגית זה בלתי אפשרי לחזור לאותו המקום. אין פתרון קסם, רק צריך ללמוד, צריך לקוות, שאנשים כמו בני וקנין וקודמיו שנתנו אישור לבניית המרינה במחיר כזה כבד לא יחזרו על הטעות. צריך לנסות לפתור את הבעיה בכמה דרכים. אני אומר שיש פתרונות, אבל אין פתרון", הוא מסכם.

החברה להגנת הטבע שותפה לדאגה למצב החופים, ובאחד מהדו"חות של השנים האחרונות, מצביע ניר פפאי האחראי על החופים על לחצים כבדים מצד הרשויות המקומיות לנצל את החופים לבנייה ולשימושים אחרים. הדו"ח סקר כמה תחומים, בהם נמצאו פגיעות קשות בחופי הארץ. על פי הדו"ח, לא נלמד הלקח מהנזק לחופים.

בעניין דירות נופש הנבנות בקרבת החופים, קובע הדו"ח כי הרשויות המקומיות מעלימות עין ואינן עושות דבר כדי לאכוף את החוק. בדו"ח מצוינות גם הערים אשדוד ואשקלון, וכי לא חלה כל התקדמות משמעותית בנושא שיקום רצועת החוף והמצוק מצפון למרינה באשקלון. "כתוצאה מבנייתן של מרינות כמו באשקלון ונתניה, "נגס" טרקטור עשרות מטרים מתחתית למצוק ודבר לא נעשה", כתב פפאי בדו"ח שהתייחס לשנת 2004.

מאז, לדבריו של פפאי, לא נעשה שום דבר משמעותי. השבוע הוא אמר: "ההרס בחופים רק הולך ומחריף. לפני שלוש שנים הוצאנו דו"ח חמור על כל הערים, כשהיחס למצב באשקלון הוא חריף ביותר". לדבריו, כל עוד אין פתרון, יש להימנע מפיתוח בקרבת המצוק, מה שלא ממש נעשה באשקלון עם פיתוח ברנע ב" ו ג" ובניית הטיילת החדשה.

"נדרשת פעילות זעירה מאוד, כי אין פתרונות קלים", הוא מסביר, "זו סיטואציה מורכבת. יש להימנע מפיתוח בראש המצוק. בימים אלה בעיריות נתניה והרצליה, בודקים חלופות כמו בניית שוברי גלים, מילוי חול. נדרשת עבודה מאומצת והמון, המון כסף. בנתניה, למשל, ישקיעו בניסיון לפתור את הבעיה 200 מיליון שקלים".

תגובות:
קובי נעים מנכ"ל החברה הכלכלית לאשקלון: "הפגיעה במצוק נובעת כתוצאה מסחף שהגיע משדרות ירושלים ושכונת ברנע ב" ו ג", אשר סתם את שוחות הניקוז. בתכנון המערכת החדשה יילקח נושא זה בחשבון על מנת למנוע פגיעה נוספת במצוק. בימים אלה יתבצעו עבודות ניקיון והסדרת מערכת הניקוז למניעת הישנות הבעיה".

יורם שפר: "אני לא יודע מה יקרה יותר מהר, הבחירות או קריסה נוספת של המצוק"

איציק ספוקויני: "עכשיו כשהכל מתמוטט להם מול העיניים, מי יישא בהוצאות? שוב משלם המסים? אני חושב שעל מחדל כזה ראש העירייה צריך לפתוח את הארנק הפרטי שלו ולשלם. זו פשוט שערורייה".

רוצים לקבל את החדשות הכי חמות לפני כולם? הצטרפו עכשיו לערוץ הטלגרם של אשקלון ניוז וקבלו את כל העדכונים ראשונים!

תגובות


עוד כותרות