הגנת המצוק באשקלון - בג"ץ יחליט
עיריית אשקלון יחד עם עיריית הרצליה ונתניה עתרו לבג"ץ נגד המדינה, שפועלת בניגוד להמלצות מומחים בכל הקשור למיגון המצוקים הסמוכים לחוף
הרשויות המקומיות באשקלון , הרצליה ונתניה הגישו לאחרונה עתירה לבג"ץ נגד הממשלה. בעתירה נטען שהממשלה פועלת בניגוד להמלצות מומחים בכל הקשור למיגון המצוקים הסמוכים לחוף ומעדיפה לקדם תוכנית חלקית בלבד המטילה עליהן את האחריות להתמודדות עם הבעיה.
"לצערי הרב", אמר הממונה על איכות הסביבה בעיריית אשקלון, יורם שפר, "הדבר החשוב ביותר בעניין הזה הוא שלמרות החלטת הממשלה להקמת חברה
לשיקום המצוק, אין עדיין חברה כזאת. אין הנהלה ואין דירקטורים וכל יום שעובר המצב רק מחמיר. הבסיס לעתירה - וזה לא פחות חמור - הוא העובדה שחלק מהשיקום יוטל באמצעות ארנונה על התושבים".
העתירה שהוגשה באמצעות עורכי הדין ד"ר רענן הר זהב ועידו בלום עוסקת ביישום החלטת ממשלה משנת 2010 להגן על המצוק החופי מפני סכנת התמוטטות המאיימת על מבנים רבים. התמוטטות שכזו גרמה כבר למותו של אדם בחוף ים סמוך לנתניה לפני שלוש שנים.
החלטת הממשלה קבעה שיש לאמץ מסמך מדיניות שהכינו מומחים בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. במסמך זה נקבע, בין השאר, שיש לקבוע תוכנית כוללת ומקיפה למיגון אזורים במצוק הנמצאים בעיקר בסביבה העירונית. על סמך המלצות מסמך המדיניות, היו אמורים להיקבע לוחות זמנים לביצוע צעדים ביבשה ובים על מנת להגן על המצוק מפני האנרגיה של הגלים - הגורמת להתמוטטות מתמשכת.
הממשלה החליטה על גיבוש צוות ליישום המלצות מסמך המדיניות, ואישרה לפני שנה את המלצותיו. אולם לפי העתירה, "ההמלצות של צוות זה עומדות בסתירה למסמך המדיניות. במקום לקבוע מדיניות אחידה וכוללת למיגון המצוק כפי שקבע מסמך זה, החליטה הממשלה לפצל את הטיפול בנושא. היא לקחה על עצמה את האחריות לטיפול בהגנות הימיות (שוברי גלים) והטילה את האחריות להגנות היבשתיות על הרשויות המקומיות, לרבות תקצובן".
בכך, טוענים העותרים, התנערה הממשלה מאחריותה לטפל בבעיה. לגרסתם, החלטה זו "מטילה נטל מימוני על הרשויות מבלי שיימצא פתרון שיקבע מהיכן יגיע המימון ולא נקבעו לוחות זמנים ברורים ומחייבים לביצוע פעולות המיגון".
לטענת העיריות, הן השקיעו עד עתה מאמצים רבים בניסיונות להגן על המצוק, ולשם כך ערכו סקרים וביצעו פעולות לתכנון המיגון. אולם לטענתן, אין ביכולתן לממש פתרונות מיגון ללא תמיכה ממשלתית רחבה. "ראינו היטב מה קרה בסערות בשנים האחרונות וכיצד חלקים שלמים קרסו. מזג האוויר לא מיטיב איתנו בעניין הזה ואני מאמין שגם במזג האוויר הסוער כעת נגרם עוד נזק למצוק", אמר שפר.
מקורות במשרד להגנת הסביבה אמרו כי בתקופת בחירות אסור להקים חברות ממשלתיות, ועל כן ברור שחברה כזאת לא תקום בזמן הקרוב.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "לאורך כל שלבי הטיפול בנושא, התעקש המשרד להגנת הסביבה כי יוקם גוף ארצי שירכז את כל הטיפול בהגנת המצוק החופי. לשמחתנו, ביולי האחרון הממשלה קיבלה את עמדתנו והחליטה על הקמת חברה ממשלתית שתטפל בהגנה על המצוק. הממשלה לקחה על עצמה את הטיפול בהגנות הימיות על המצוק. הגנות אלה נאמדות בסכומי עתק של מאות מיליוני שקלים".
"יצוין כי בוועדה משותפת, שבראשה עמד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הוחלט כי הטיפול היבשתי בהגנה על המצוק יהיה באחריות הרשויות המקומיות שגם מפיקות את הרווח ממנו. מעבר לכך, המשרד לומד את פרטי העתירה", סיכמו במשרד להגנת הסביבה.
רוצים לקבל את החדשות הכי חמות לפני כולם? הצטרפו עכשיו לערוץ הטלגרם של אשקלון ניוז וקבלו את כל העדכונים ראשונים!
תגובות